Skip to main content

Med alla stigande elkostnader i hemmet är det inte så dumt att få tips på hur du kan sänka dina kostnader. Det finns smarta saker som du kan göra, både på egen hand och med hjälp av en professionell elektriker. Här kommer några heta tips för att hjälpa dig att sänka dina elkostnader i din villa eller lägenhet.

Kontakta oss idag så hjälper vi dig att dra ner på kostnaderna!

Byt ut gamla vitvaror

Äldre vitvaror drar ofta mer el än nyare, därför kan det vara bra att uppdatera dessa. Kolla efter vitvaror med energimärkning klass A, då de är de mest energieffektiva. Olika typer av produkter drar även olika mycket el, exempelvis så drar en induktionshäll mycket mindre el än vad en gammal spis med gjutjärnsplattor gör. Så gör lite research och gör smarta byten.

Ha rätt temperaturer

Att sänka innetemperaturen där hemma kan göra en stor skillnad på era elkostnader. Det här kan du speciellt göra i de rum du inte är så mycket i. Sänker du temperaturen med bara en grad kan du minska energianvändningen med hela 5%. Att ha en onödigt låg temperatur på kyl och frys påverkar också dina elkostnader. Se därför till att de inte går utöver det som är nödvändigt för att maten ska hålla bra. Frosta även ur din frys regelbundet då mycket is ökar energiförbrukningen.

Ideala och energisparande temperaturer för kyl och frys

Kyl +5 grader

Frys -18 grader

Byt dina glödlampor med LED-lampor

Om du fortfarande har kvar några glödlampor är det en bra idé att byta ut dessa mot LED-lampor eller lågenergilampor. Du får byta ut dessa på egen hand om du har ett befintligt uttag. Ska du dock byta en lampa som kräver en fast installation så måste du anlita en elektriker till att göra det. Vi på DAEL hjälper dig gärna med det.

Använd diskmaskin

Om möjligt, använd en diskmaskin istället för att diska för hand. Att tvätta för hand drar mycket mer varmvatten. Om din diskmaskin har en eco-funktion, använd den, den funktionen drar mindre energi.

Duscha kortare tid

Varmt vatten kostar, så försök duscha kortare tid. Kan du duscha lite kallare är även det bra för att sänka elkostnaderna. Att använda ett snålspolande duschmunstycke är också en bra idé, för då gör du inte av med mer vatten än vad du behöver när du duschar.

Släck lampor du inte använder

Den här är rätt självklar, men det kan vara bra med en liten påminnelse. Kom in i rutinen att släcka lampor som du inte behöver, så att de inte står och drar energi i onödan.

Tvätta kallare

Många kläder, påslakan osv. kan tvättas i 40 grader istället för 60 grader. Kolla på ditt tvättmedel för att se vilka grader som tvättmedlet blir effektivt i. Att tvätta i lägre temperaturer kan spara in en hel del. Se också till att fylla tvättmaskinen så mycket som möjligt, för det kostar i princip lika mycket att tvätta ett plagg som en helt fylld maskin.

Använd inte torktumlare

Sätt upp ett klädräcke utomhus eller sätt upp någon form av torkställning inomhus, på så sätt behöver du inte använda dig utav din torktumlare. Torktumlaren drar en del energi så det är bra att skippa den när det går om du vill sänka dina elkostnader.

Håll dörrar och fönster täta

Om det läcker in kall luft genom dina dörrar eller fönster så kommer ditt hushåll att dra mer energi än vad som egentligen är nödvändigt för uppvärmningen av alla utrymmen. Se därför till att alla dörrar och fönster är täta i listerna. Skulle dina tätningslister vara gamla och inte hålla tätt, så byt ut de till nya.

Installera solceller

Med egna solceller kan ni sänka era elkostnader varje månad markant. Du blir inte lika beroende av elbolagens priser, utan kan ha din egenproducerade solenergi som ditt hems primära energikälla. Solceller är en investering och kostar en del till en början, men har du möjligheten kommer det sannolikt att löna sig i längden.

Det är dock viktigt att undersöka hur lönsam en sådan installation skulle bli för just ditt hushåll. Bor du exempelvis på en plats där det sällan är bra med sol och ljus, är solceller inte ett bra alternativ som en primär energikälla.

Energieffektivisera ditt hem

Du kan även sänka dina elkostnader genom att energieffektivisera ditt hem. Våra elektriker kommer gärna hem till dig och analyserar ditt hem för att se vad som kan göras.

Minska din energianvändning och bli mer klimatsmart

Att sänka dina elkostnader i din villa eller lägenhet är inte bara bra för din ekonomi, det är även bra för för miljön. Gör ditt hem mer miljövänligt genom att sänka din energianvändning.

Vi är dina elektriker i Stockholm

Våra elektriker är certifierade, skickliga och sätter alltid säkerhet och kvalitet främst. Vi har en konstant kompetensutveckling hos våra medarbetare och vi är alltid engagerade inom att hitta smarta och hållbara lösningar. Vi har hållit på med el i många år, oss kan du känna dig trygg med.

Varför välja DAEL?

  • Certifierade och skickliga elektriker
  • Säkerhet på främsta plats
  • Lång erfarenhet inom el
  • Fokus på hållbarhet och miljö

Kontakta oss för hjälp med att sänka dina elkostnader i din villa eller lägenhet

Våra elektriker hjälper dig gärna med att analysera och energieffektivisera ditt hem. Skulle du vara intresserad av att installera solceller så hjälper vi gärna dig med det med. Hos oss du får du alltid en personlig kontakt och vi ger dig proffsråd utifrån just din situation.

Osäker på vad som är bästa alternativ för ditt hushåll? Hör av dig till oss idag så hjälper vi dig!