Skip to main content

Vad är en anläggningsinnehavare och vad har den för skyldigheter? Som så kallad anläggningsinnehavare finns det en del saker att hålla koll på. I den här artikeln tar vi upp nya föreskrifter från elsäkerhetsverket och annan viktig information för att din byggnad ska ha en hög elsäkerhet.

Kontakta oss idag så hjälper vi dig att hålla din fastighet elsäker!

Vem är anläggningsinnehavare?

Du som äger någon typ av byggnad, lokal eller fastighet med el i är en så kallad anläggningsinnehavare. En anläggningsinnehavare kan även vara en organisation eller ett företag som äger någon typ av byggnad med el. Det kan alltså vara antingen en fysisk person eller en juridisk.

Vem bär ansvaret?

Det är du som är anläggningsinnehavare som bär ansvaret för att lokalen du äger är elsäker. Är byggnaden eller lokalen du äger inte elsäker finns det risk att människor kan råka illa ut, det kan också orsaka en brand eller annan typ av skada på byggnaden.

Nya föreskrifter från Elsäkerhetsverket

I slutet av 2022 kom tre stycken nya föreskrifter för starkströmsanläggningar. Eftersom du som anläggningsinnehavare har ansvar för elsäkerheten är det viktigt att du har koll på dessa nya föreskrifter.

De nya föreskrifterna från Elsäkerhetsverket handlar om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda, hur de ska skyltas och hur starkströmsanläggningar och andra typer av elektriska utrustningar ska kontrolleras på ett korrekt sätt.

Nya föreskrifter ger nya ansvar

De nya föreskrifterna gör att du som anläggningsinnehavare behöver se till att det finns rutiner dokumenterade för hur man vidare ska kontrollera elen i din byggnad eller lokal. Dessa dokumenterade rutiner ska tas fram efter en riskbedömning. Denna riskbedömning väger in din elektriska utrustning och elanläggnings funktion, ålder, användning och miljön där de är placerade.

Dessa nya ansvar bidrar till en förbättrad elsäkerhet i samhället och är till för att ge ett ökat skydd. En hög elsäkerhet bidrar till en minskad risk för bränder och andra skador på människor och egendom.

Viktigt att anlita rätt elfirma

När du ska få någon typ av elinstallation gjord i din byggnad är det viktigt att du ser till att elfirman är seriös, har certifierade elektriker och är registrerade hos elsäkerhetsverket. Den elfirma du anlitar vill du kunna känna dig fullständigt trygg med. Elsäkerheten är inget du bör ta lätt på.

Som anläggningsinnehavare är det ditt ansvar att se till att alla elinstallationer är säkra i den byggnad du äger och att elarbetena som utförs görs utav en certifierad elektriker. Du som är anläggningsinnehavare har även ansvar över att all elektrisk utrustning som är ansluten till byggnaden inte på något sätt utgör en risk för olycka eller skada.

Anläggningsinnehavare ansvarar för fortlöpande kontroll
Som anläggningsinnehavare behöver du se till att det sker en fortlöpande kontroll av elen i den byggnad du äger. Så att inget förändras och att den alltid är helt elsäker. Elanläggningar och elektriska utrustningar är alltså något som regelbundet behöver kontrolleras för att säkerställa att det inte finns risk för att någon råkar illa ut eller att byggnaden blir skadad.

Genomgående ansvar

Under en besiktning eller någon typ av elarbete behöver du som anläggningsinnehavare se till att du ger tillräckligt med information till elfirman och dess elektriker om arbetet som behöver utföras och själva byggnaden. Om någon brist upptäcks under en besiktning eller liknande är det viktigt att du ser till att dessa fel blir åtgärdade.

Vi hjälper dig med elarbeten

När någon brist upptäcks eller du har något annat elarbete som du behöver hjälp med, hjälper vi här på DAEL dig gärna. Oavsett om det är något mindre arbete för dig som privatperson eller större arbeten för företag eller bostadsrättsförening, så hjälper vi dig gärna.

En mängd olika tjänster

Vi kan genomföra elinstallationer såsom installering av solceller, golvvärme, elbilsladdare och mycket mer. Vi kan även göra ordentliga elbesiktningar och hjälpa dig att göra ditt hem mer elsäkert. Här på DAEL hjälper vi dig även gärna med att göra din fastighet eller byggnad mer energieffektiv, så att du kan sänka dina kostnader. När det gäller bostadsrättsföreningar kan vi även hjälpa dig med saker såsom att fixa stigarbyte, modernisering, ett snösmältningssystem eller ett passagesystem.

Säkerhet & hållbarhet

Våra elektriker är certifierade, kunniga och har lång erfarenhet inom elinstallationer och liknande. Säkerheten i vårt arbete sätter vi alltid främst. Vi är även noga med att göra snygga installationer som du som kund känner dig fullständigt nöjd med. Vi har en full ansvarsförsäkring och du får alltid en full garanti på allt det arbete som vi utför. Med oss på DAEL kan du känna dig fullständigt trygg.

Vi är ett så kallat “elrätt” företag, vilket betyder att vi håller på med smart elteknik och energieffektiva lösningar för att bidra till ett bättre samhälle. För oss är fokus på hållbarhet en självklarhet, därför är vi även med i Installatörsföretagen.

Smidigt med kontakt med elfirma

När något elproblem dyker upp hjälper våra elektriker dig gärna att lösa det. Vi finns alltid nära till hands och ställer upp på en mängd olika typer av elarbeten. När det är något du inte kan, får eller har tid att fixa själv, tar vi hand om problemen. Som kund hos oss är du i goda händer.

Varför välja DAEL?

  • Lång erfarenhet inom el
  • Fokus på elsäkerhet och hållbarhet
  • Personlig hjälp utifrån din situation
  • Certifierade elektriker som kan sin grej

Kontakta oss för hjälp med din el

Här på DAEL hjälper vi dig gärna med allt från elbesiktning till större elinstallationer. Hos oss får du alltid professionell hjälp, snabbt och utan krångel. Vi är noga med att alltid göra ett bra jobb som du är nöjd med.

Kontakta oss så hjälper våra elektriker dig som anläggningsinnehavare med din el!