Skip to main content

När elpriserna stiger är det inte konstigt att många börjar leta efter sätt att energieffektivisera sina hus. Det finns nämligen saker som gör skillnad. Vissa förändringar kan du göra på egen hand, och vissa justeringar behöver en elektriker utföra. Vi på DAEL hjälper dig gärna.

Kontakta oss så ger vi dig proffsråd för just ditt hushåll!

Smarta tips för din vardag

Små val i vardagen kan göra stor skillnad på energianvändningen i ert hem. Här är några tips som kan hjälpa.

Justera till rätt temperaturer

Om möjligt, sänk innetemperaturen och försök vänja dig vid ett lite kallare inomhusklimat. Du kan speciellt sänka temperaturen i de rum som du inte är i lika ofta. En sänkning av endast en grad minskar ditt hushålls energianvändning med hela 5%. Kontrollera också att din kyl och frys inte står på lägre temperaturer än vad som är nödvändigt för att maten ska hålla. Det är även smart att frosta av frysen med jämna mellanrum då mycket is ökar frysens energianvändning.

Byt ut gamla vitvaror där hemma

Gamla vitvaror drar ofta mer energi än moderna vitvaror. Det kan därför vara bra att byta vissa vitvaror om de har blivit rätt gamla. Kolla efter energimärkning klass A när du köper nya vitvaror, denna märkning indikerar nämligen att vitvaran ligger inom den mest energieffektiva klassen. Vissa sorts vitvaror drar även mer el än vad andra gör, undersök därför ämnet ordentligt innan du gör ett köp.

Ändra dina duschvanor

Korta ner din duschtid och sänk vattentemperaturen. Vatten kostar ofta en hel del att värma upp, så en lång varm dusch kan kosta din plånbok en hel del. Det kan även vara en idé att stänga av vattnet in i mellan om det underlättar. Du kan också byta till ett duschmunstycke som inte strålar ut en lika stor mängd vatten, så att du inte använder mycket mer vatten än vad du behöver varje gång du duschar.

Diska inte för hand

Om möjligt, använd en diskmaskin istället för att diska för hand. Att diska för hand drar generellt sätt mycket mer vatten än en diskmaskin. Försök även fylla diskmaskinen så mycket som går varje gång för att få så mycket ut av varje disktillfälle.

Tvätta kallare och fyll tvättmaskinen

Det är många saker som utan problem kan tvättas i 40 grader istället för 60 grader. Kolla på dina tvättmedel för att se i vilka grader dina tvättmedel blir effektiva i. Tvätta heller inte små tvättar om möjligt, att tvätta ett plagg kostar nämligen i princip lika mycket som att tvätta en hel tvätt. Så fyll tvättmaskinen så mycket som möjligt.

Byt tätningslister i fönster och dörrar

Det kostar att värma upp ett hus, och om det konstant läcker in kall luft genom otäta fönster och dörrar, ökar det husets värmekostnader. Att kontrollera hur täta dina lister är och byta de till nyare vid behov, ett bra sätt att energieffektivisera ditt hus.

Släck lampor du inte använder

Det här är rätt självklart, men det kan vara en bra påminnelse. Försök få in det i din vardag att du automatiskt släcker de lampor du inte har ett behov av i stunden.

Låt tvätten lufttorka

Om möjligt, använd inte torktumlaren till att torka din blöta tvätt. Häng istället upp det på tvättlinor utomhus, eller sätt upp tvättställningar inomhus. Torktumlare drar mycket energi och är ofta en relativt enkel sak att vänja sig av med där hemma.
Det här är bara några av de många förändringar du själv kan göra i din vardag för att energieffektivisera ditt hus. Små saker kan göra skillnad i dina elkostnader.

Det våra elektriker kan hjälpa dig med

Det finns en hel del saker som vi som elektriker kan hjälpa dig med där hemma för att energieffektivisera. Här kommer några exempel.

Installera solceller

Solceller är dyrt till en början, men kan bli ordentligt lönsamt på sikt. Med solceller producerar du din egen energi, och slipper styras av elbolagens skiftande priser. Undersök noggrant om solenergi är en bra idé för dig, då det inte är en lönsam affär i alla lägen. Om det till exempel inte är så mycket sol eller ljus där du bor, kan det snarare vara en dålig idé. Gör ordentlig research innan du bestämmer dig för något.

Om du vill ha solceller installerade hjälper våra elektriker dig gärna med att göra en säker och snygg installation. Vi är lyhörda för dina önskemål och jobbar professionellt och effektivt.

Göra en fast installation av LED-lampa

Att byta en glödlampa till en LED-lampa får du göra på egen hand. Men om du behöver göra en fast installation av en lampa måste du anlita en elektriker för jobbet. Det här är på grund av säkerhetsskäl, kopplas något fel kan det leda till brand och allvarlig skada. Våra elektriker är utbildade inom hur de gör säkra installationer.

Är du osäker på hur du ska göra något elrelaterat ska du alltid kontakta en elektriker, även om du kan utföra vissa saker själv enligt lag.

Analys för att energieffektivisera

Våra elektriker kommer gärna hem till dig och analyserar ditt hem för att se hur det kan energieffektiviseras. Vi kan även göra en analys av elsäkerheten för att se om det är något som behöver åtgärdas, på så sätt kan du undvika faror och onödiga framtida kostnader.

Certifierade elektriker – redo att hjälpa till

Våra elektriker är certifierade, skickliga och engagerade i sitt arbete. Vi försöker hela tiden hitta nya smarta och hållbara ellösningar för våra kunder. Säkerheten sätter vi alltid på främsta plats och vi utför snygga jobb av bra kvalitet. Du kan känna dig trygg med våra elektriker.

Varför välja oss?

  • Lång erfarenhet inom branschen
  • Många nöjda kunder
  • Certifierade och engagerade elektriker
  • Personlig och anpassad hjälp
  • Rimliga priser

Kontakta oss för hjälp med att energieffektivisera ditt hus

Fundersam över vad du kan göra för att energieffektivisera just ditt hushåll? Våra elektriker ger dig gärna proffsråd. Hos oss på DAEL får du alltid personlig hjälp utifrån din situation.

Hör av dig till oss idag så hjälper våra elektriker dig!