Skip to main content

Utfasning av lysrör 2023

EU ändrar sina regler kring lysrör. Lysrören som ofta används i skolor, industrier och många andra typer av lokaler kommer att fasas ut från marknaden under 2023. Men vad innebär det egentligen och hur påverkar det här dig?

Kontakta oss så hjälper vi dig att göra upp en utbytesplan!

Lysrören försvinner från marknaden

Den här utfasningen grundar sig i två EU-direktiv, Ekodesigndirektivet och RoHS-direktivet. Dessa direktiv syftar till att minska den negativa miljöpåverkan som den här typen av belysning har.

Ekodesigndirektivet

Det här EU-direktivet förbjuder de mest energi- och resurskrävande produkterna på marknaden. Vissa ljuskällor, som exempelvis olika typer av lysrör, påverkas då av det här.

RoHS-direktivet

RoHS-direktivet har som syfte att minska mängden farliga ämnen i elektrisk utrustning av olika form. Kvicksilver, som anses vara en av de farligaste miljögifterna, finns i vissa typer av ljuskällor. Kvicksilver kan bland annat spridas långt i luften och bryts inte ner på något sätt av naturen. Trots detta har kvicksilver tillåtits att användas i ljuskällor under en tid. Men nu blir det ändring på det, vilket är positivt både för miljön och för oss människor.

Belysning såsom T5- och T8-lysrör, cirkellysrör och kompaktlysrör fasas ut under 2023.
Många kommer därför att behöva göra en del större förändringar när det gäller deras belysning. En långsiktig lösning behövs.

Vad innebär utfasning av lysrör för mig?

Det är bra att se över din anläggning och din budget redan nu, även om det inte är ett krav att byta ut dina armaturer och lysrör på en gång. Lysrören fasas ut från marknaden, men det är ännu inte olagligt att använda sig av lysrör. Snart kommer det dock inte att gå att köpa fler lysrör då de slutar att tillverkas.

Vi skapar en utbytesplan för just din fastighet

Vi på DAEL kan hjälpa dig att göra upp en utbytesplan för att se om det här kan bli en lönsam affär på längre sikt för dig, din fastighet eller din bostadsrättsförening. Att byta till LED är en investering, men det kommer att sänka dina elkostnader.

Fördelar med att byta ut dina lysrör mot LED

  • De drar mindre energi
  • Det sänker underhållskostnaderna
  • Har en längre livslängd
  • Är bättre för miljön

Skillnader mellan lysrör och LED

Ett LED-lysrör har generellt ett mer riktat ljus, till skillnad från de gamla lysrören som alltid är helt rundstrålande. Det är något som kan vara bra att vara medveten om innan du genomför bytet. Det finns en hel del skillnader på ljuset från LED-lysrör så det är bra att göra ett test för att se vad för resultat det är du vill uppnå.

När är det dags att byta ut lysrören

För förr eller senare så behöver bytet ske. Idag finns det bra alternativ på ljuskällor med LED som inte innehåller kvicksilver och som drar mindre energi. Om du väntar med bytet till LED kommer din belysning under tiden att fortsätta dra mycket energi och bidra till höga elräkningar. Det kan därför vara smart att ta tag i det redan nu om du har omständigheterna för det.

Utfasningsdatum:

Kompaktlysrör och T5-cirkel – 24 februari 2023

Lysrör T5 och T8 – 24 augusti 2023

Konventionella och kompaktlysrör får inte produceras efter 24 augusti 2023. Produkter som redan används eller som ligger på lager får dock fortsätta att användas och säljas.

Vad har jag för alternativ när det gäller mina armaturer?

Du kan välja att ersätta dina lysrör med en LED-ljuskälla men behålla dina befintliga armaturer om de är i bra skick. Du kan också välja att anlita en behörig elektriker för bygga om armaturen. Är dina armaturer dock gamla eller i dåligt skick så rekommenderar vi att du byter ut dessa till nyare mer energieffektiva armaturer.

Du kan även välja att inte göra något i nuläget, än så länge är det inte förbjudet att använda sig av lysrör. Att använda sig av lysrör är dock inte bra för miljön, och det drar även mer el än vad LED-ljuskällor gör.

Boka elbesikting och energianalys

För dig som fastighetsägare och ägare av en bostadsrättsförening är det en smart idé att få en elbesiktning och energianalys gjord på era anläggningar. Med en elbesiktning får du full koll på elen i din anläggning och eventuella fel och säkerhetsrisker kan hittas och åtgärdas. Regelbundna elbesiktningar gör att problem kan hittas i god tid. Våra certifierade elektriker hjälper dig gärna med att fixa en elbesiktning, på så sätt kan vi säkerställa att din anläggning är elsäker.

Med en energianalys kan du se hur mycket energi din anläggning gör av med och vad som drar mycket energi. Det här är en bra grund för att göra eventuella justeringar. Våra certifierade elektriker genomför gärna energianalys på din anläggning och hjälper dig sedan att göra din anläggning mer energieffektiv.

Varför kontakta DAEL?

  • Många års erfarenhet inom branschen
  • Fokus på kvalitet och hållbarhet¨
  • Alltid en personlig kontakt och hjälp

Certifierade elektriker som brinner för att hitta ellösningar

Hör av dig till oss när det gäller utfasning av lysrör
Vi hjälper dig gärna med att fasa ut dina lysrör. Våra elektriker är certifierade, skickliga och kunniga inom alla de senaste teknikerna. Vi hjälper dig att hitta rätt energisnåla och miljövänliga alternativ för dig. Här på DAEL kan vi ge dig personlig hjälp kring hur du ska göra med dina lysrör och expertråd anpassat efter just din situation.

Osäker på hur du ska göra? Kontakta oss så hjälper vi dig!